Sezon na przetwory trwa - i my w domach ruszyłyśmy z ich produkcją pełną parą. Ostatnio robiłyśmy dżem z mirabelek (cieszymy się, że Wam przypomniałyśmy smaki z dzieciństwa), nalewkę aroniową (klik) i paprykę konserwową (klik). Dzisiaj przyszedł czas na ogórki. Tym razem postawiłyśmy na słodko-ostry smak, czyli ogórki w miodzie i chilli. Takie ogórki nie tylko świetnie sprawdzą się do obiadu, ale też jako zakąska na imprezie. Nie ma co się wykręcać brakiem czasu, bo nic nie zastąpi domowych przetworów. A Wy co przygotowujecie w tym roku? :)
Składniki:
3kg ogórków
3-4 marchewki
kilka gałązek kopru
4 papryczki chilli
Zalewa:
2 szklanki octu
8 szklanek wody
500g cukru
6 łyżek miodu
2 łyżki soli
ziarna ziela angielskiego
Składniki:
3kg ogórków
3-4 marchewki
kilka gałązek kopru
4 papryczki chilli
Zalewa:
2 szklanki octu
8 szklanek wody
500g cukru
6 łyżek miodu
2 łyżki soli
ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj, nie obieraj, pokrój w dość grube plastry. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, chilli przekrój na pół, wyjmij z nich pestki i pokrój papryczkę na mniejsze kawałki.
2. Słoiki wyparz, w każdym ułóż plasterki ogórków, wrzuć po kilka plasterków marchwi, kilka kawałków chilli i po gałązce kopru.
3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj ziarna ziela angielskiego (6-8 sztuk), miód, cukier i sól. Całość wymieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki w słojach. Zakręć i pasteryzuj 10 minut.
Nasze oceny:
Dzisiaj bez oceny, bo ogórki robiłyśmy pierwszy raz i nie jadłyśmy jeszcze tegorocznych. Jadłyśmy je u cioci Basi i były pyszne.
Poproszę słoiczek tych pyszności ;)
OdpowiedzUsuńIdealne na zimę! :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysl:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i pomysł na ogóreczki, zapisuje sobie go w moim zeszyciku :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńRównież i u mnie się je czyni, pychotka! :)
OdpowiedzUsuńOgórki z chilli i miodem? O tak, to musi się udać :-)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie robiła, ale zostawię je chyba już na przyszły rok:)
OdpowiedzUsuńsmak nieba i piekła w jednym słoiku:)
OdpowiedzUsuńświetnie to ujęłaś :)
Usuńooo! takich jeszcze nie kosztowałam!
OdpowiedzUsuńCudowne te ogórki :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne ogórki , bo od cioci Basi wszystko jest wspaniałe!
OdpowiedzUsuńBez żartów, komentuję poważnie, najlepsze przepisy , to te sprawdzone i spróbowane.
Ja robiłam cukinię z dodatkiem miodu, ale w musztardzie, ogórasy też.
Nie dawałam na blog, brak czasu ostatnio, ale może kiedyś dam, na razie pozostaje mi zachwycać się Waszymi słoiczkami .
O proszę, ciekawie skomponowany słoiczek :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńRobiłam w ubiegłym roku - wyszły przepyszne !!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, takich jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńSłoiczek dla Dorotki, odłożyć ;]
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Dziewczyny:)
Dorotko, słoiczek na Ciebie czeka :) Miłej niedzieli :)
UsuńO, takich jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń